top of page
38454742_2190023611279680_82236727045537

SEPPÄ TONI KILPINEN

Olen Puukkoseppä Nurmijärveltä. Sepän töistä kiinnostuin osallistumalla kansalaisopiston järjestämässä taonnan peruskurssilla taonnan. Tämän innoittamana ilmoittauduin heti jatkokurssille ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Ensitöikseen valmistin itse alasimen ratakiskosta ja ahjon kuorma-auton vanteesta. Puukkosepäksi valmistuin 2023 Rasekosta, jossa valmistuu Suomen ainoat Puukkosepät.

Olen osallistunut myös hopeatyökursseille, josta sain hieman jalometallien käsittelystä oppia. 

Olen käynyt myös lukuisilla puukko ja veitsikursseilla eri opettajien vetäminä. 

Vuosittain järjestetään Taidekieppi, jossa olen yhtenä käsityöläisenä mukana. Olen myös tehnyt taontanäytöksiä kesäisin muutamissa lähiseudun tapahtumissa, kuten Taaborinvuorella museopajassa. 

Olen myös voittanut Suomen mestaruuskilpailun 2021, 1 palkinnon metsästysveitsi sarjassa sekä muita sijoituksia useissa eri kilpailuissa.

Jatulintarha 

Täma kuvio löytyy takotöistäni. Jatulintarha kuviota löytyy ympäri eurooppaa ja suomessakin niitä on satoja. Jatulintarhalle ei ole yhtä ainutta merkitystä. Wikipedia kertoo, että jatulintarhoja on saatettu rakentaa monesta syystä. Merimiehet ja kalastajat ovat ehkä rakentaneet niitä ajankulukseen tai tuomaan suotuisia ilmoja. Jatulintarhojen on myös arveltu liittyneen hedelmällisyysriitteihin tai kertoneen alueen omistuksesta. Jatulintarhoja on myös käytetty erilaisissa leikeissä: esimerkiksi Suomen ruotsinkielisillä alueilla on kerrottu leikityn leikkiä, jossa kylän nuoret miehet ovat yrittäneet saada labyrintin keskellä seisseen neidon ulos jatulintarhasta.

Suomenkielinen nimitys ”jatulintarha” on peräisin Kemin seudulta. Jatuli tarkoittaa jättiläistä, joiden uskottiin asuneen pohjoisessa ennen saamelaisten tuloa. Kansanperinteessä jatulintarhoja on kutsuttu monella muullakin nimellä, kuten Laiskan-Jaakon rinki, Pietarin leikki ja Jerusalem.

Minulle itselleni se merkitsee elämän jatkuvuuden symbolia. Sepän töilläni voinkin jättää pienen palan itsestäni ja töistäni tämän maailman kiertokulkuun. Ehkäpä joku 200 vuoden päästä pitää tekemääni puukkoa kädessä ja ihmettelee, kuka sen on aikanaan tehnyt.

Motto

Muut tekee mitä ne osaa ja Kilpiset mitä ne haluavat. Näin edesmennyt isäni aikanaan lausui ja tätä polkua olen pyrkinyt noudattamaan.

Ota yhteyttä
Contact
Seppä Toni Kilpinen: About
bottom of page