38454742_2190023611279680_82236727045537

SEPPÄ TONI KILPINEN

Olen 45 vuotias veitsen tekijä Nurmijärveltä. Sepän töistä kiinnostuin osallistumalla kansalaisopiston järjestämään sepän taonnan peruskurssille Eero Salmisen vetämänä. Tämän innoittamana ilmoittauduin heti jatkokurssille ja sillä tiellä ollaan edelleen.

Ensitöikseen valmistin itse alasimen ratakiskosta ja ahjon kuorma-auton vanteesta. Eerosta tuli mentorini ja sainkin käydä hänen pajallaan tekemässä omia töitäni ja saada mestarin oppia. Kävin myös muutamilla Eeron vetämillä puukkokursseilla sekä pajakursseilla myöhemminkin.

Olen osallistunut myös hopeatyökursseille, josta sain hieman jalometallien käsittelystä oppia. 

Olen käynyt myös lukuisilla puukko ja veitsikursseilla eri opettajien vetäminä. 

2018 kävin damastikurssin Antti Kuikan pajalla, jossa taottiin ketjudastia lähinnä. Itse tein myös joitakin damastipakkoja puukkoja varten.

Vuosittain järjestetään Taidekieppi, jossa olen yhtenä käsityöläisenä mukana. Olen myös tehnyt taontanäytöksiä kesäisin muutamissa lähiseudun tapahtumissa, kuten Taaborinvuorella museopajassa. Tällä hetkellä opiskelen puukkosepäksi.

Olen myös voittanut Suomen mestaruuskilpailun 2021, 1 palkinnon metsästysveitsi sarjassa.

Jatulintarha 

Täma kuvio löytyy takotöistäni. Jatulintarha kuviota löytyy ympäri eurooppaa ja suomessakin niitä on satoja. Jatulintarhalle ei ole yhtä ainutta merkitystä. Wikipedia kertoo, että jatulintarhoja on saatettu rakentaa monesta syystä. Merimiehet ja kalastajat ovat ehkä rakentaneet niitä ajankulukseen tai tuomaan suotuisia ilmoja. Jatulintarhojen on myös arveltu liittyneen hedelmällisyysriitteihin tai kertoneen alueen omistuksesta. Jatulintarhoja on myös käytetty erilaisissa leikeissä: esimerkiksi Suomen ruotsinkielisillä alueilla on kerrottu leikityn leikkiä, jossa kylän nuoret miehet ovat yrittäneet saada labyrintin keskellä seisseen neidon ulos jatulintarhasta.

Suomenkielinen nimitys ”jatulintarha” on peräisin Kemin seudulta. Jatuli tarkoittaa jättiläistä, joiden uskottiin asuneen pohjoisessa ennen saamelaisten tuloa. Kansanperinteessä jatulintarhoja on kutsuttu monella muullakin nimellä, kuten Laiskan-Jaakon rinki, Pietarin leikki ja Jerusalem.

Minulle itselleni se merkitsee elämän jatkuvuuden symbolia. Sepän töilläni voinkin jättää pienen palan itsestäni ja töistäni tämän maailman kiertokulkuun. Ehkäpä joku 200 vuoden päästä pitää tekemääni puukkoa kädessä ja ihmettelee, kuka sen on aikanaan tehnyt.

Motto

Muut tekee mitä ne osaa ja Kilpiset mitä ne haluavat. Näin edesmennyt isäni aikanaan lausui ja tätä polkua olen pyrkinyt noudattamaan.

Contact